True
Onrecht.TV - TV kijken via internet, de beste Onrecht tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Meldpunt! - Alle afleveringen
Meldpunt!
Meldpunt: Onbegrip over dure mondhygiënist

Een half uurtje in de stoel van de mondhygiënist en de rekening bedraagt al gauw zo'n 130 euro. Hoe kan het dat gebitsreiniging zo duur is? De tarieven van mondhygiënisten zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Desondanks is de verontwaardiging over de gepeperde rekeningen groot.



Meldpunt!
Meldpunt: Verwarring over regels op het fietspad

Mag een elektrische snorscooter nou wel of niet op het fietspad? Daarover bestaat grote verwarring. Bij fietspaden staan nu verschillende verkeersborden, waar diverse regels gelden. Ook worden de fietspadgebruikers steeds gevarieerder. Veilig Verkeer Nederland eist duidelijkheid.



Meldpunt!
Meldpunt: Minister Helder over verpleeghuistekorten

Met de vergrijzing van de samenleving neemt de druk op de zorg enorm toe. Op dit moment staan er 21.000 senioren op de wachtlijst voor een plek in een verpleeghuis. Het bijbouwen en renoveren van verpleeghuizen komt nauwelijks van de grond. Hoe gaat minister Conny Helder deze impasse doorbeken? In de studio reageren gezondheidseconoom Marcel Canoy en Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) op de uitspraken van minister Helder.



Meldpunt!
Meldpunt: Bestolen door eigen kind

Een op de twintig ouderen wordt jaarlijks het slachtoffer van ouderenmishandeling. Financieel misbruik door familieleden of zorgverleners komt het meest voor. Het gaat dan om bankrekeningen die leeg zijn gehaald of waardevolle spullen die zijn ontvreemd. Hoe gaat dit soort diefstal in zijn werk? Hoe kun je dit voorkomen? Elles de Bruin praat hierover met Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen, en erfrechtadvocaat Tim Fluitman.



Meldpunt!
Meldpunt: Risicovolle heupoperaties

Van de kwetsbare ouderen die na een heupbreuk geopereerd worden, overlijdt de helft binnen een jaar. In toenemende mate kiezen ouderen er daarom voor zich niet te laten opereren na een heupbreuk. Waar ligt de grens? Wanneer heeft opereren wel zin en wanneer niet? Elles de Bruin praat over de risico's van heupoperaties met traumachirurg Detlef van der Velde, die voorstander is van terughoudendheid met heupoperaties na fracturen bij kwetsbare ouderen.



Meldpunt!
Meldpunt: Verslaafd aan slaap- en kalmeringspillen

Het afgelopen jaar gingen ze maar liefst 8,3 miljoen keer over de toonbank van de apotheek: slaap- en kalmeringsmiddelen, zoals oxazepam en temazapam: ook wel pammetjes of benzo's genoemd. Huisartsen schrijven soms jaren achtereen herhaalrecepten voor, terwijl deze medicijnen verslavend zijn en bij langdurig gebruik schadelijk voor de gezondheid. Hoe komen gebruikers van deze middelen af? Elles de Bruin praat over dit onderwerp met Nikki Claassen, beleidsadviseur van Nederlands Huisartsen Genootschap en met Ruud Coolen van Brakel, directeur van Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Verder: hotel weigert man met geleidehond.



Meldpunt!
Meldpunt: Klachten over nabestaandendesk ING

ING vraagt halsstarrig om peperdure notarisverklaringen om de financiën van overleden bankklanten af te wikkelen, terwijl notarissen zeggen dat die verklaringen onnodig zijn. Familieleden klagen bij Meldpunt ook over trage en klantonvriendelijke behandeling door nabestaandendesks van ING. Deze bank reageert. Verder: Vergoedt ABP fiscale schade bij arbeidsongeschikten?



Meldpunt!
Meldpunt: Zorginfarct dreigt door toename kanker

Als er geen drastische maatregelen worden getroffen, kan de zorg vastlopen door de sterke toename van kankerpatiënten in de komende jaren. KWF Kankerbestrijding pleit voor meer personeel, betere samenwerking en het in toom houden van de farmaceutische industrie. Elles de Bruin praat hierover met gezondheidseconoom Xander Koolman en Johan van de Gronden van KWF Kankerbestrijding. Verder: Vastelastenbond wil af van WOZ. Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie Vastelastenbond vindt het huidige WOZ-systeem te duur, onnauwkeurig en achterhaald. Hij pleit voor een andere aanpak.



Meldpunt!
Meldpunt: De handel in ID-gegevens

Online uw persoonsgegevens achterlaten kan leiden tot identiteitsfraude. Criminelen kopen daarmee op uw naam spullen of sluiten abonnementen af. U betaalt de rekening. Op internet is een bloeiende handel in identiteitsgegevens en scripts om deze van consumenten te ontlokken. Wat kunt u doen om ID-fraude te voorkomen? Te gast: criminoloog Renushka Madarie en advocaat Nicolette Heijkant. Verder: gemeente halsstarrig na verkeerde trapliftplaatsing.



Meldpunt!
Meldpunt: Afscheid van de acceptgiro

Vanaf 1 maart wordt de acceptgirokaart niet meer verstuurd door bedrijven en organisaties en vanaf 1 juni wordt de kaart niet meer geaccepteerd als betaalmiddel. De 2,6 miljoen bankklanten die moeite hebben met digitaal bankieren, krijgen het hierdoor lastiger. Verder: problemen met remigratie.



Meldpunt!
Meldpunt: Broddelwerk door 'vaklui'

Wie op korte termijn een vakman zoekt voor een verbouwing, loopt kans te maken te krijgen met een beunhaas. De vraag naar vaklieden is zo groot dat de erkende bedrijven het hele jaar al vol zitten met opdrachten. Wat rest zijn veelal dubieuze bedrijven die veel geld vragen en slecht werk leveren, als ze het werk al afmaken. Waar moet u op letten als u een bouwklus hebt? Elles de Bruin spreekt over broddelwerk van 'vaklui' met directeur Cindy Kremer van de Vereniging Eigen Huis en Dennis Kosten van VLOK, de branchevereniging voor vakmensen. En verder: MAX Ombudsman Jeanine Janssen beantwoordt garantievragen.



Meldpunt!
Meldpunt: Rijbewijs afgenomen: verstandig of leeftijdsdiscriminatie?

Jaarlijks wordt het rijbewijs van honderden 65-plussers door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) ongeldig verklaard. De reden: de politie twijfelt aan de rijvaardigheid van deze senioren. Wie het roze kaartje terug wil, moet diverse tests doen. Maar is dit wel terecht? Elles de Bruin praat over dit onderwerp met advocaat Bert Kabel en onderzoeker Ragnhild Davidse van Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). En verder: dubbelverzekerd in een zorginstelling. MAX Ombudsman Rogier de Haan geeft uitleg.



Meldpunt!
Meldpunt: Roep om verpleegzorg voor migranten

De komende tien jaar zal de groep ouderen met een migratierachtergrond van 70 jaar en ouder verdubbelen. Nu al blijkt dat er een groeiende behoefte is aan verpleegzorg die aansluit op de cultuur en taal van de werknemers die in de jaren 80 naar Nederland kwamen. Elles de Bruin gaat in gesprek over de noodzaak van het bijbouwen van verpleeghuisplekken met ervaringsdeskundige Gul Dolap-Yavuz en ouderenadviseur Sevilay Dalli. En verder: MAX Ombudsman Jeanine Janssen beantwoordt vragen over reisboekingen.



Meldpunt!
Meldpunt: Chronisch zieken krijgen minder vergoed

Mensen met een chronische aandoening moeten sinds 1 januari meer zelf betalen en bijbetalen voor medicatie. Dit terwijl ze niet zonder die medicatie kunnen functioneren en artsen daarom deze medicijnen vanwege een medische noodzakelijke behandeling voorschrijven. Het kost deze patiënten veelal honderden euro's per maand. Over het niet vergoeden van diverse geneesmiddelen praat Elles de Bruin met Marja Ho-dac van nierpatiëntenvereniging NVN. Verder: geen vervangende camper na autopech. MAX Ombudsman Jeanine Janssen gaat hierover in gesprek met Mark de Vos van camperplatform Goboony.



Meldpunt!
Meldpunt: Kan zware verpleegzorg in seniorenwoningen?

Ondanks de sterk groeiende vraag naar verpleegzorg wil de regering geen verpleeghuisplekken bijbouwen. De minister zet in op langer thuis wonen met verpleegzorg of verblijf in een geclusterde zorgwoning. Van dit soort woningen moeten er de komende jaren 40.000 gebouwd worden. Maar kan hier zware verpleegzorg geleverd worden? Elles de Bruin praat hierover met Anneke Westerlaken van ActiZ, de koepel van zorgorganisaties. Ook te gast is Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid van GroenLinks. En verder: ex eist pensioen op, maar Zwitserleven weigert. MAX Ombudsman Rogier de Haan gaat op zoek naar het verdwenen pensioen.



Meldpunt!
Meldpunt: Maak een testament op!

Notarissen zien in toenemende mate problemen met de afwikkeling van erfenissen als er geen testament is. Vooral bij samengestelde gezinnen en verstoorde familieverhoudingen leidt de verdeling van een erfenis vaak tot gedoe. Helemaal als er ook nog sprake is van een behoorlijk kapitaal. Elles de Bruin spreekt hierover met Tim Fluitman, voorzitter Vereniging Erfrecht Advocaten en Lisa van Ginniken, Tweede Kamerlid voor D66. En verder: Opel strikt met dagvergoeding. Compensatie van een nadeel gaat in op het moment van aanvraag en niet op het moment van het voordoen. Advocaat Bert Kabel buigt zich over deze zaak.



Meldpunt!
Meldpunt: Huurders al twee jaar achter steigerdoek

Elles de Bruin behandelt kleine en grote consumentenzaken en duikt o.a. in onderwerpen als oplichting bij (internet)aankopen, gesteggel bij digitalisering en schimmigheden binnen pensioenfondsen. Al jaren houdt Meldpunt vinger aan de pols bij de (ouderen)zorg: altijd kritisch, maar ook opbouwend.



Meldpunt!
Meldpunt: Bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker

Net als vrouwen van boven de vijftig jaar moeten ook mannen eens in de twee à drie jaar opgeroepen worden voor een bevolkingsonderzoek, concludeert een Europese studie. Harry de Koning, hoogleraar Evaluatiescreening van Erasmus MC werkte mee aan de Europese studie. De Prostaatkankerstichting is voor een veel actievere screening op prostaatkanker. Elles de Bruin spreekt hierover met Kees Vos van deze patiëntenorganisatie en met uroloog Arjen Noordzij. * Gesteggel om verzekering oude brommer. MAX Ombudsman Rogier de Haan wordt ingeschakeld.



Meldpunt!
Meldpunt: Boekhouder verliest vermogen klant door crypto's

Mag een boekhouder met een volmacht op eigen houtje beslissen dat hij tonnen van een ander zeer risicovol belegt? Een weduwe, die het beheer van haar vermogen aan deze boekhouder overlaat, is niet op de hoogte van zijn acties, totdat blijkt dat al haar bankrekeningen leeg zijn. Tot hoever gaat een volmacht van een boekhouder? Moet die zijn klant op de hoogte stellen van risicovolle beleggingen? Daarover spreekt Elles de Bruin met advocaat Marius Hupkes en Jan Boerboom van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten. En verder: verhuisbedrijf gijzelt inboedel. MAX Ombudsman Jeanine Janssen bemiddelt en probeert de zaak op te lossen.



Meldpunt!
Meldpunt: Zorgen om nieuw pensioenstelsel

De Wet Toekomst Pensioenen moet 1 juli 2023 ingaan en is een voortvloeisel uit het in 2019 gesloten Pensioenakkoord. De nieuwe wet moet leiden tot een totaal ander pensioenstelsel met ingang van 1 januari 2027. Meldpunt-kijkers Kees Zaaijer en Koos Voogt staan heel sceptisch tegenover het nieuwe pensioenstelsel. Eerlijke verdeling of niet? Veel jongeren zijn echter enthousiast over het nieuwe stelsel. Elles de Bruin peilt de pensioenstemming op straat en bespreekt de reportages met de studiogasten Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie (de koepel van 180 pensioenfondsen) en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.



Meldpunt!
Meldpunt: Strijd met ziekenhuis na gemiste diagnose

Jaarlijks worden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd circa 1.100 meldingen gedaan van een medische calamiteit binnen de specialistische zorg. Dat zijn medische fouten en gemiste diagnoses met ernstig letsel voor de patiënt als gevolg. Hoe gaan ziekenhuizen en artsen om met patiënten na zo'n 'incident'? Te gast: Catherine Poorthuis, jurist Gezondheidsrecht en voorzitter van de Stichting Openheid na Incidenten, en Ineke Sybesma, directeur van het Fonds Slachtofferhulp. En: honderdduizenden Nederlanders hadden in het verleden een lening met variabele rente die zou moeten meebewegen met de marktrente.



Meldpunt!
Meldpunt: Toezicht faalt bij plaatsing trapliften

Veel gemeentes zijn niet op de hoogte van de veiligheidseisen waar een trap aan moet voldoen, na plaatsing van een traplift. Als de eigenaar van de trap de gevaarlijke situatie bij de gemeente aankaart, blijkt die als toezichthouder niet op de hoogte van de regels en slecht te handhaven. MAX Ombudsman Jeanine Janssen haalt verhaal bij diverse gemeentes en fabrikanten. Ook te gast is Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis (PvdA). * En wat moet Wouter Koolmees, de nieuwe baas van de NS, doen om het bedrijf weer op de rails te krijgen? Freek Bos van reizigersorganisatie Rover vertelt over de klachten en wat zij verwachten van de NS.



Meldpunt!
Meldpunt: WhatsAppfraude blijft toenemen

Maandelijks ontvangt de politie zo'n 500 aangiftes van fraude via WhatsApp, waarbij 60 procent slachtoffer wordt en gemiddeld 3.000 euro kwijtraakt. Omdat het blijft toenemen, waarschuwt de politie voor WhatsAppfraude met een campagne. De Fraudehelpdesk springt met een eigen campagne in op de schaamte bij slachtoffers en wil die zo bespreekbaar te maken. Zowel politie als Fraudehelpdesk zijn te gast. * En de productprijzentest. De recordinflatie van ruim 17 procent leidt tot prijzen die je bij bepaalde producten niet verwacht. Elles de Bruin gaat de straat op en confronteert het winkelend publiek in Amersfoort met bizarre productprijzen.



Meldpunt!
Meldpunt: Consument worstelt met energievragen

Betaal ik een hoog of een laag voorschot aan mijn energiebedrijf? En waarom verrekent mijn energiebedrijf de opbrengst van mijn zonnepanelen ineens maandelijks in plaats van jaarlijks? MAX Ombudsman Jeanine Janssen en Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis geven toelichting. * Hoe handelt ING klachten over schrappen loyaliteitsbonus af?



Meldpunt!
Meldpunt: Ongedekte zorgkosten in het buitenland

Wie tijdens een verblijf in het buitenland in het ziekenhuis belandt, heeft dubbel pech. Na de tegenslag van de opname, volgt de bittere pil van de gepeperde ziekenhuisrekening. Zorgkosten hoger dan het behandeltarief in Nederland worden niet altijd vergoed.



Meldpunt!
Meldpunt: Buurthuizen genekt door energiekosten

Buurt- en dorpshuizen staan op omvallen door de exorbitant gestegen energiekosten. Het zijn vooral de multifunctionele centra in de kleinere dorpskernen die kopje onder dreigen te gaan. De afgelopen jaren is het takenpakket van dorpscentra uitgebreid, maar laten de vergoedingen te wensen over. Te gast: Theo Andreae van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en Roy de Witte, gedeputeerde voor de Provincie Overijssel. En Rail & OV, het pensioenfonds van spoorpersoneel en buschauffeurs, heeft honderden aanvragen ontvangen voor een pensioennabetaling. MAX Ombudsman Rogier de Haan ging deze maand langs bij dit pensioenfonds en doet verslag.



Meldpunt!
Meldpunt: Wijkzorg gaat kopje onder

Met het water aan de lippen en nog veel meer 'water' op komst schreeuwt de wijkzorg om een reddingsboei: meer investeringen en personeel om de groeiende vraag naar zorg te kunnen beantwoorden. Zonder extra geld en personeel bezwijkt de wijkzorg.



Meldpunt!
Meldpunt: Tips om rond te komen

Een flinke daling van de koopkracht, die dit jaar niet door het kabinet wordt gecompenseerd, vraagt om aanpassingen in ons uitgavenpatroon, vooral voor mensen met een middeninkomen. Minke van Kuijen is influencer op financieel gebied en geeft praktische tips bij het doen van dagelijkse boodschappen. In de studio reageren Ingrid Rep, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB, en Marike Knoef, hoogleraar economie, die zich gespecialiseerd heeft in de micro-economie van de huishoudens. Verder: De afgelopen jaren kregen 16.000 arbeidsongeschikten achterstallig pensioen nabetaald van het ABP. Vaak met alle fiscale gevolgen van dien.



Meldpunt!
Meldpunt: Maak meer medicijnen in eigen land

Patiëntenverenigingen roepen op om meer medicijnen in eigen land of in de Europese Unie te maken. Dat is misschien duurder, maar ook duurzamer en het zorgt voor meer continuïteit van medicijnleveringen. Want als medicijnen niet beschikbaar zijn, lopen patiënten ernstige gezondheidsrisico's. Patiëntenfederatie Nederland roept op om meer medicijnen dichter bij huis te maken. Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie licht dit toe. Hierop reageert Nicole Hunfeld, van apothekersorganisatie KNMP. Verder: Op welke schadevergoeding heeft u recht als uw vlucht wordt geannuleerd door de vliegmaatschappij?



Meldpunt!
Meldpunt: Vastlopen door digitalisering

Overheden, instanties en bedrijven eisen ingewikkelde digitale handelingen van hun klanten. Zeker een kwart van het MAX Opiniepanel voelt zich niet digitaal vaardig. Elles de Bruin bespreekt de toenemende problemen met digitalisering met Wiep Hamstra, specialist webcommunicatie en met Saskia Hamminga van SeniorWeb. * Manola en Monico Sint Jago uit Amsterdam sluiten in 1994 hun verzekeringen af via een assurantietussenpersoon. Maar wanneer mevrouw onlangs schade wil claimen blijkt er iets vreemds aan de hand. MAX Ombudsman Rogier de Haan buigt zich over deze kwestie.



Meldpunt!
Meldpunt: Gebrek aan seniorenwoningen

Eén verhuizing naar een seniorenwoning leidt tot een reeks andere verhuizingen. Als de te ruime eengezinswoning van een oudere vrijkomt voor een groot gezin, kan in hun oude huis een klein gezin. Maar wie gaat betaalbare seniorenwoningen bouwen? Elles de Bruin spreekt hierover met hoogleraar Bouwkunde Marja Elsinga. Vereniging Eigen Huis deed een groot seniorenonderzoek. Directeur Cindy Kremer licht de uitkomsten toe. * De logo's van omroepen en zender blijken na verloop van tijd in te branden in OLED-tv's van LG en Philips. Moet de klant klagen bij de fabrikant of de verkoper? MAX Ombudsman Jeanine Janssen geeft antwoord.



Meldpunt!
Meldpunt: Dood of gewond door val

Dagelijks overlijden 14 mensen na een val in huis of op straat en belanden 280 ouderen op de Spoedeisende Hulp. Een val heeft voor veel ouderen een enorme impact. Hoe kun je je huis zo inrichten dat vallen zo min mogelijk gebeurt? Ergotherapeut Nilke Duinkerke geeft tips. Elles de Bruin praat door over valgevaar en valpreventie met Saskia Kloet, VeiligheidNL en Nathalie van der Velde, hoogleraar ouderengeneeskunde en voorzitter van het landelijk netwerk valklinieken. En verder: een belastingaanslag van 102.374 euro als gevolg van een saldolijfrente. Rogier de Haan bekijkt wat hij kan betekenen voor gedupeerden met een saldolijfrente.



Meldpunt!
Meldpunt: Problemen met zonnepanelen

Leveringsproblemen van zonnepanelen of bijbehorende omvormers, kortsluiting en overbelasting van het stroomnet. Elles de Bruin bespreekt dit met Wijnand van Hooff van Holland Solar, de brancheorganisatie van de zonne-energiesector en met PvdA Tweede Kamerlid Joris Thijssen. * Gerrit en Hella Moerman boeken in 2020 een reis naar Zuid-Afrika bij Van Geldorp Reizen. Omdat de reis vanwege corona niet kan doorgaan, ontvangt het stel een voucher ter waarde van ruim tienduizend euro. De familie Moerman wil hun geld terug, maar het reisbureau wil de reis alleen verplaatsen. MAX Ombudsman Jeanine Janssen duikt in de zaak en zoekt naar een oplossing.



Meldpunt!
Meldpunt: Ziek door geluidsoverlast

Ongeveer een derde van de Nederlanders heeft structureel overlast van geluid. Naast vlieg- en wegverkeer is ook het continue brommende geluid van een warmtepomp of airconditioning voor velen een bron van ergernis. En soms zelfs in zo'n mate dat ze er ziek van worden. Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder laat zien wat de overheid doet om verkeerslawaai voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken. Te gast: Fred van Woudenberg, hoofd afdeling Leefomgeving van GGD Amsterdam en geluidsdeskundige Ellen Moerman. En verder: MAX Ombudsman Rogier de Haan praat ons bij over de achterstallige pensioencompensaties van Rail & OV.



Meldpunt!
Meldpunt: ‘Slimme’ gasmeter loopt door ondanks dichte gaskraan

In Nederland hangen tienduizenden slimme gasmeters die op hol kunnen slaan door een kapotte sensor. Bij tientallen huishoudens meet de meter namelijk een veel hoger gasverbruik dan daadwerkelijk het geval is. En de meter loopt zelfs door nadat de gaskraan is dichtgedraaid. Elles de Bruin spreekt met het Nederlands Meetinstituut en Joyce Donat van de Consumentenbond. En Elly en Robert zijn ontevreden over de twee tweezitsbanken van het bedrijf Meubelzorg. Het echtpaar wil hun geld terug, maar Meubelzorg weigert dit. MAX Ombudsman Jeanine Janssen schakelt een onafhankelijke meubeldeskundige in en Marko de Boer van Meubelzorg reageert.



Meldpunt!
Meldpunt: Valgevaar bij traplift aan muurzijde

Ongeveer 80% van de trapliften wordt aan de verkeerde kant van de trap gemonteerd. Expertisecentrum Regelgeving Bouw spreekt een hard oordeel uit. Corry Duursma (74) moet rondkomen van AOW en een klein pensioen. Ze krijgt daarom jarenlang kwijtschelding van lokale lasten, zoals de gemeentelijke belasting en waterschapsbelasting. Maar ineens stoppen beide instanties hiermee. MAX Ombudsman Jeanine Janssen onderzoekt deze meldingen. Volgens studiogast Arjan Vliegenthart, directeur van budgetorganisatie Nibud, zijn de normen te streng.



Meldpunt!
Meldpunt: Arbeidsmarkt schreeuwt om zij-instromers

Wie toch al was uitgekeken op zijn beroep kan in deze tijd gemakkelijk overstappen naar ander werk. Vooral in de techniek, de bouw, de zorg en het onderwijs staan ze te springen om zij-instromers. Elles de Bruin bespreekt de noodzaak voor meer personeel en de mogelijkheden om van carrière te wisselen met Piet Rietman, econoom bij ABN AMRO en loopbaancoach Margreet Jonker. En mevrouw Van den Heuvel (84) komt in grote financiële problemen omdat ze bijna 30.000 euro aan de fiscus moet betalen omdat ze naast haar AOW iedere maand 1000 euro ontvangt uit een saldolijfrente. MAX Ombudsman Rogier de Haan zoekt het uit.



Meldpunt!
Meldpunt: Opnieuw moet pensioenfonds nabetalingen doen

Opnieuw blijkt een pensioenfonds een toeslag aan stellen niet uit te keren. Eerder moest pensioenfonds ABP ruim 400 miljoen aan achterstallig pensioen uitkeren. Nu blijkt bij pensioenfonds SPOV, van onder andere buschauffeurs, ongeveer hetzelfde aan de hand. Stellen die voor 2002 tegelijk pensioen opbouwden, waarvan een van de twee bij SPOV, hebben soms recht op een toeslag, maar krijgen die niet altijd. Rogier de Haan geeft toelichting. Nu de gas- en stroomprijzen zo fluctueren, vragen veel kijkers zich af wat ze moeten doen met hun energiecontract. Joyce Donat van de Consumentenbond beantwoordt veelgestelde vragen over energiecontracten.



Meldpunt!
Meldpunt: Minister: Demente oudere blijft thuis wonen

Minister Conny Helder van Langdurige Zorg verwacht dat demente ouderen thuis blijven wonen met ondersteuning van thuis- en mantelzorg en technische innovaties. Extra verpleeghuisplekken komen er niet of nauwelijks bij. Voor wie verpleegzorg thuis niet langer kan, moet een verpleeghuisplek beschikbaar zijn, zegt Helder. Anneke Westerlaken van de branchevereniging van zorgorganisaties Actiz reageert. Volgende week is de rechtszaak van Twentse ouders van kinderen met een verstandelijke beperking tegen Menzis. Elles de Bruin blikt vooruit met Boris van der Ham van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en Pouwel van de Siepkamp van KansPlus.



Meldpunt!
Meldpunt: Ouderenzorg vraagt om drastische maatregelen

Het is al jaren een probleem en het wordt steeds nijpender: personeels- en ruimtegebrek in de ouderenzorg. Daar komt bij dat door de vergrijzing steeds meer ouderen zorg nodig hebben en tegelijkertijd veel zorgmedewerkers met pensioen gaan of ziek zijn. Desondanks is het kabinet van plan om te besparen op verpleeghuiszorg. De zorgsector vraagt minister Conny Helder om drastische maatregelen. Elles de Bruin spreekt hierover met Anneke Westerlaken van de branchevereniging van zorgorganisaties Actiz. En belastingaangifte kan lonen, ook als u geen aangifte hoeft te doen. MAX Ombudsman Rogier de Haan legt uit en licht het nut van aangifte toe.



Meldpunt!
Meldpunt: Diepe wonden bij ouderen na misbruik

Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt ook voor bij ouderen. Twee vrouwen doen hun verhaal. Volgens Gerda de Groot van Fier, van het landelijk expertise- en behandelcentrum voor seksueel geweld, moet er meer onderzoek komen naar seksueel grensoverschrijdend gedrag bij ouderen. Ze spreekt hierover met Elles de Bruin in de studio, waar ook seksuoloog Peter Leusink toelichting geeft. En mag een reisorganisatie annuleringskosten rekenen als de bestemming van een reis verandert en de reiziger daarom van de reis afziet? Elles de Bruin spreekt erover met MAX Ombudsman Jeanine Janssen en Elke Kuipers van Senior Vakantie Plan.



Meldpunt!
Meldpunt: Druk op de huisartsenpost

Lang in de wacht staan bij het bellen naar de huisartsenpost om daarna afgewimpeld te worden met: neemt u maar een paracetamol. Het is een veelgehoorde klacht van kijkers. Maar is die klacht terecht? Meldpunt vraagt aan het MAX Opiniepanel en Elles de Buin bespreekt het met Harrie Geboers van eerstelijnszorgorganisatie InEen en Anneke Sipkens, directeur van ouderenorganisatie ANBO. En meneer Hendriks (67) heeft een bel-, internet- en televisieabonnement van T-Mobile. Maar de tv-verbinding valt geregeld uit en zijn ontvangstkastje loopt vast. Het lukt een monteur niet het op te lossen. Toch betaalt meneer het volledige abonnementsgeld.



Meldpunt!
Meldpunt: Hardere aanpak cybercrime nodig

De omvang van digitale criminaliteit in Nederland vliegt de pan uit. Dus moeten burgers alert zijn op phishingmails, vreemde telefoontjes en WhatsAppfraude. Maar daarnaast is een hardere aanpak van cybercrime nodig, zeggen experts. Hoe is deze groeiende vorm van criminaliteit een halt toe te roepen? Daarover praat Elles de Bruin met Marloes Kolthof van de Fraudehelpdesk en cybersecurity-expert Dave Maasland. Verder: John Brouwer heeft pal naast zijn tuin een boom van de gemeente staan. De gemeente weigert de boom te snoeien. MAX Ombudsman Rogier de Haan neemt zelf een kijkje en schakelt een boomexpert in.



Meldpunt!
Meldpunt: Hoge prijs voor onduidelijke dakreparatie

Sommige klusjesmannen komen ongevraagd aan de deur voor het schoonmaken van de dakgoot of het vegen van de schoorsteen. Het echtpaar Koudijs laat zo'n bedrijf het dak op en moet na anderhalf uur 1.500 euro betalen. En ook op de krappe arbeidsmarkt komen 50-plussers nog steeds niet aan de bak. Nog nooit zijn er zoveel vacatures geweest als nu. Journalist Sander de Kramer maakt zich in samenwerking met de gemeente Rotterdam sterk voor de oudere werkloze en neemt hij Patricia Kristo (51) mee naar een communicatiebedrijf. In de studio praat Elles de Bruin met Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV en CDA-Tweede Kamerlid Hilde Palland.



Meldpunt!
Meldpunt: Hoe repareert het kabinet de AOW?

De boosheid over de kabinetsplannen om de AOW los te koppelen van het minimumloon is nog niet voorbij. Ouderenbonden vinden het, ondanks de uitleg in de Tweede Kamer, onverteerbaar dat de AOW niet langer meegroeit met het minimumloon. Elles de Bruin praat erover met Anneke Sipkens van ouderenbond ANBO en SP-Tweede Kamerlid Bart van Kent. En veel prepensioeners willen graag weer aan het werk, maar durven niet, uit angst voor de Belastingdienst. MAX Ombudsman Rogier de Haan vertelt welke vragen er leven. Ben Schuurman van de Belastingdienst legt uit wat een herintredende prepensioener wel én vooral niet moet doen.



Meldpunt!
Meldpunt: Buitensporige dierenartsrekeningen

Rekeningen van dierenklinieken gaan door het dak. Zeker als een huisdier 's avonds of in het weekend hulp nodig heeft, loopt de rekening al snel in de duizenden euro's. Huisdiereigenaren zijn verrast, maar zwichten voor druk van klinieken en de liefde voor hun huisdier. Waar ligt de grens? In de studio spreekt Elles de Bruin over buitensporige dierenkliniekrekeningen met Frank Wassenberg, kamerlid voor Partij voor de Dieren en Wencke van der Meijden, directeur AniCura Nederland. En onduidelijkheid over coronavoorwaarden van cruiseorganisaties.



Meldpunt!
Meldpunt: Roep om regels voor houtstook

Met de toename van houtstook vanwege de hoge gasprijs, groeit ook de rookoverlast. Helemaal nu we goed moeten ventileren tegen corona. Wanneer treedt een gemeente op tegen rookoverlast? En wat kunt u zelf doen als de rook de spuigaten uitkomt? Elles de Bruin praat met Gert Kooij, Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche en Eva van Esch, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren. * Elles de Bruin peilt verder de stemming in een Haagse priklocatie, waar aan zestigplussers de boosterprik wordt gegeven, en praat met Ruud Coolen van Brakel, directeur Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.



Meldpunt!
Meldpunt: Patiënten wanhopig door uitgestelde zorg

Als de coronaopnames blijven oplopen, moeten de ziekenhuizen steeds meer behandelingen uitstellen. Ook in de verpleeghuizen nemen de besmettingen en spanningen verder toe. Meldpunt gaat langs bij woonzorgcentrum De Vloet in Oisterwijk. Elles de Bruin spreekt met Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland over de uitgestelde zorg. Conny Helder van zorgkoepel ActiZ gaat in op de oplopende coronabesmettingen in de verpleeghuizen. En de curator van failliet EnergieFlex is kritisch op toezichthouder ACM en de Consumentenbond. Edwin van Houten, directeur Consumenten bij toezichthouder ACM en MAX Ombudsman Jeanine Janssen geven tekst en uitleg.



Meldpunt!
Meldpunt: Mantelzorgers lopen vast

De bijna vijf miljoen mantelzorgers hebben last van de regelzucht van de overheid. Ze hebben moeite met de onbegrijpelijke brieven vol ambtelijk taalgebruik. Ook de respijtzorg, die mantelzorgers wat lucht moeten geven, is niet op orde. Er moet structureel geld bij om het wankele kaartenhuis overeind te houden, zegt belangenvereniging MantelzorgNL. Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL en Tweede Kamerlid Lucille Werner zijn te gast. * En hertrouwde vrouwen die pas nabestaandenpensioen van hun ex krijgen als ze opnieuw scheiden. MAX Ombudsman Rogier de Haan legt een zaak voor aan Pensioenfonds ABN AMRO.



Meldpunt!
Meldpunt: Opa en oma gaan scheiden

Bijna vierduizend stellen van boven de zestig jaar gingen vorig jaar uit elkaar. Vooral vrouwen nemen de stap om op hoge leeftijd te scheiden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de oorzaken de groeiende arbeidsparticipatie van vrouwen, waardoor ze vaker economisch zelfstandig zijn, en de toenemende acceptatie van scheiden. Elles de Bruin praat met relatiebemiddelaar Marie-José Bosch en scheidingsplanner Edwin Zeegers over de sociale en financiële gevolgen.* Reisorganisatie Prijsvrij stapelt fout op fout. MAX Ombudsman Jeanine Janssen vraagt om opheldering bij Prijsvrij en bemiddelt voor een redelijke onkostenvergoeding.



Meldpunt!
Meldpunt: Man verliest half miljoen door beleggingsfraude

Fraude met malafide beleggingsproducten is het afgelopen jaar met dertig procent toegenomen. De AFM en de Fraudehelpdesk zien beleggers vooral de mist ingaan met beleggingen in cryptomunten, valuta en hefboomproducten als CFD's (Contracts For Difference). Elles de Bruin spreekt hierover met Jan Boerboom, hoofd toezicht van de AFM. En Ine Schreurs (67) ontvangt door een fout van het Rabobank Pensioenfonds jarenlang, zonder dat ze dit weet, te veel pensioen. Dit wordt de komende tien jaar ingehouden op haar pensioen, waardoor ze maar een kwart van haar inkomen overhoudt. MAX Ombudsman Rogier de Haan spreekt het pensioenfonds aan op deze fout.



Meldpunt!
Meldpunt: Klachten over energiemakelaars

Elles de Bruin behandelt kleine en grote consumentenzaken en duikt o.a. in onderwerpen als oplichting bij (internet)aankopen, gesteggel bij digitalisering en schimmigheden binnen pensioenfondsen. Al jaren houdt Meldpunt vinger aan de pols bij de (ouderen)zorg: altijd kritisch, maar ook opbouwend.



Meldpunt!
Meldpunt: Klachten over energiemakelaars

Ongevraagde telefonische verkoopgesprekken zijn sinds 1 juli in strijd met de wet. De nieuwe Telecommunicatiewet is die dag in de plaats gekomen van het bel-me-nietregister. Aanbieders van producten of diensten mogen mensen nu alleen nog bellen wanneer zij daar nadrukkelijk toestemming voor hebben gegeven. Maar werkt deze wet wel? Elles de Bruin bespreekt dit met Edwin van Houten, directeur Consumenten toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) en Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. En voor de transfer van een scootmobiel in een bus van het vliegveld naar een hotel in Turkije wordt door Corendon ineens een hoge prijs gevraagd.



Meldpunt!
Meldpunt: Geen reanimatie van 85-plussers

Nederlandse ziekenhuizen lijken in toenemende mate het beleid hanteren om senioren op hoge leeftijd niet meer te reanimeren als dat nodig is of grote druk op hen uit te oefenen om dit niet te doen. Ook relatief gezonde ouderen ervaren dit bij een opname.



Meldpunt!
Meldpunt: Wat moet u doen voor een partnerpensioen?

Circa 700.000 Nederlanders die geen of nauwelijks antistoffen aanmaken roepen niet-gevaccineerden op een prik te halen. Wat vindt het MAX Opinie Panel hiervan? Moeten niet-gevaccineerden weggehouden worden van kwetsbare mensen en mag een zorginstelling vaccinatie van het personeel verplichten? Elles de Bruin bespreekt het met Marjolein van Egmond, immunoloog Amsterdam UMC. * Yvonne van Doorn dacht recht te hebben op nabestaandenpensioen. Maar toen haar man overleed, bleek hij het samenlevingscontract nooit te hebben opgestuurd naar het pensioenfonds. Nu krijgt ze niets. MAX Ombudsman Rogier de Haan onderzoekt of dit terecht is en geeft tips.



Meldpunt!
Meldpunt: Garantie op tweedehands mobiel

Nu de besmettingscijfers blijven dalen en de ziekenhuizen leeglopen, rijst de vraag of alles weer zoals vroeger wordt of dat 'het nieuwe normaal' deels blijft. Pakken we weer massaal het vliegtuig voor een buitenlandse vakantie? Stromen de winkelstraten weer vol of blijven we liever online kopen? Elles de Bruin spreekt met gedragspsycholoog en columniste Chantal van der Leest en Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing aan Nyenrode Business Universiteit. * Welke kwaliteit mag u verwachten van een tweedehands telefoon? MAX Ombudsman Jeanine Janssen vertelt over garantierechten op tweedehands producten en waar u op moet letten bij keurmerken.



Meldpunt!
Meldpunt: Digitalisering isoleert senioren

Veel ouderen voelen zich buitengesloten door de toename van digitalisering in de samenleving. Wie geen smartphone heeft of het internet niet begrijpt, telt minder mee. Overheid, website- en appbouwers moeten meer rekening houden met deze doelgroep, zeggen ouderenbond ANBO en de vereniging SeniorWeb.



Meldpunt!
Meldpunt: Weggejaagd van de camping

Bezitters van chalets en stacaravans die een plek huren op een camping of vakantiepark, klagen over gebrek aan rechten. Als camping-eigenaren hun vakantiepark willen veranderen kunnen zij eenzijdig de huur verhogen, contracten aanpassen en bezitters van deze vakantiewoningen wegjagen. Kan dat niet anders?



Meldpunt!
Meldpunt: Remt medicijn werking coronavaccin?

Op dit moment wordt in Nederland onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het coronavaccin bij verschillende patiëntengroepen. Neuroloog Filip Eftimov van Amsterdam UMC vertelt wat de laatste stand van zaken is. * Nederlanders kunnen hun medische gegevens beheren in een PGO, een Persoonlijke Gezondheidsomgeving. Patiënten die niet digitaal vaardig zijn, dreigen buiten de boot te vallen. En hoe zit het met de veiligheid? Te gast: Privacydeskundige Rob van Eijk en met Marc van Dijk, directeur van MedMij, de organisatie die de standaard voor de PGO bepaalt.



Meldpunt!
Meldpunt: De voordelen en risico's van prefabwoningen

Binnen negen jaar wil Nederland een miljoen nieuwe woningen bouwen. Om het bouwtempo op te voeren en de huizen betaalbaar te houden wordt steeds meer gekeken naar prefab woningbouw. Complete huisonderdelen worden in een fabriek gemaakt en op de bouwplaats in elkaar gezet. Dat klinkt mooi, maar gaat soms ook mis.



Meldpunt!
Meldpunt: D-reizen

Na het faillissement van D-reizen stroomt de mailbox van Meldpunt vol met vragen van reizigers. MAX Ombudsman Jeanine Janssen en Erik Jan Reuver van SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) beantwoorden diverse prangende vragen van reizigers. * Klachten over klantenservices. Meldpunt ontvangt hier geregeld meldingen over. Een peiling onder het MAX Opiniepanel maakt duidelijk dat de klachten vooral gaan over lange wachttijden, ondeskundig personeel en ergernissen over 'van het kastje naar de muur gestuurd worden.' Elles de Bruin praat in de studio door met Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.



Meldpunt!
Meldpunt: Oplopende drukte in ziekenhuizen

Het is aanpoten in het grootste ziekenhuis van Nederland, het Erasmus UMC in Rotterdam. Op de IC en de corona-afdeling zijn bijna alle bedden bezet. Meldpunt loopt mee met twee verpleegkundigen en spreekt patiënten. 'Ze hebben het druk, heel druk.' Longarts Leon van den Toorn van het Erasmus MC praat met Elles de Bruin over de situatie in het ziekenhuis en de vorderingen van het onderzoek naar corona. * Wanneer gaat de bedenktijd in voor een afgesloten internet- en televisieabonnement van Youfone? MAX Ombudsman Jeanine Janssen buigt zich over de kwestie.



Meldpunt!
Meldpunt: Man verliest drie ton door bitcoinfraude

De 86-jarige meneer Rensen denkt te beleggen in bitcoins. Maar in werkelijkheid maakt hij al zijn spaargeld over aan criminelen, die zich voordoen als beleggingsadviseurs. In tien dagen tijd verliest hij, zonder dat zijn familie het weet, ruim 340.000 euro. Omdat hij zich erg schaamt, vertelt hij onherkenbaar zijn verhaal. Elles de Bruin praat met Marloes Kolthof, directeur van Fraudehelpdesk en advocaat Marius Hupkes, gespecialiseerd in beleggingsfraude. * Meldpunt krijgt vragen over de nabetalingen van pensioenfonds ABP. Deze nabetalingen roept vragen op over de belastingaangifte. MAX Ombudsman Rogier de Haan geeft tekst en uitleg.



Meldpunt!
Meldpunt: Tekort aan AED's is levensgevaarlijk

Op te veel plekken in Nederland ontbreken AED-kastjes met een defibrillator, waarmee een persoon met hartfalen kan worden gered. Deze duizenden 'witte plekken' in woonwijken zijn levensgevaarlijk, zegt de Hartstichting. Elles de Bruin praat hierover met cardioloog Ruud Koster, die werkzaam is voor de Hartstichting. * Klaasje Louwrink ontvangt oktober 2020 een sms-bericht waarin staat dat ze is uitgekozen om een 'surprisebox' te testen. Ze hoeft alleen verzendkosten te betalen. Maar na ontvangst wordt ze bestookt met facturen, sms'jes, mails en incassodreigingen. Jeanine Janssen over de rechten van mevrouw Louwrink en internetaankopen.



Meldpunt!
Meldpunt: Lagere lasten door aanpassing hypotheek

Veel mensen laten geld liggen door hun hypotheek niet aan te passen aan de historisch lage rente en de hoge huizenprijzen. Ondanks de boeterente kan het interessant zijn de hypotheek over te sluiten. Ook is vaak een besparing mogelijk door de hoge WOZ-waarde door te geven aan de bank en te vragen om een lagere risico-opslag. Elles de Bruin praat met Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis en MAX Ombudsman Rogier de Haan. * Zo'n 42.000 mensen in Nederland ontvangen maandelijks papieren cheques vanuit de VS. Nederlandse banken verzilveren buitenlandse cheques echter niet meer. Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland reageert.



Meldpunt!
Meldpunt: Wmo-problemen bij gemeenten met geldnood

Uren huishoudelijke hulp die nog verder worden teruggeschroefd of hulp die geregeld niet komt opdagen. Daarmee krijgen mensen te maken die via de Wmo ondersteuning krijgen. In veel Nederlandse gemeentes dreigt een begrotingstekort en dat heeft grote gevolgen voor de Wmo. Ook thuiszorgaanbieders merken dat de uitvoering van de Wmo nijpender wordt. Te gast: Jan Minartz, thuiszorgkoepel SPOT (Samenwerkende Professionele Organisaties Thuis- en woonzorg) en Wmo-jurist Kevin Wevers. * Veel vakanties kunnen door corona niet doorgaan. Bij 60 Plus Reizen betalen klanten honderden euro's annuleringskosten. MAX Ombudsman Jeanine Janssen haalt verhaal.



Meldpunt!
Meldpunt: Te kleine liften in seniorencomplexen

Veel liften in seniorenflats zijn te klein voor het liggend vervoer van zieke bewoners. Geregeld moet de brandweer bewoners via het balkon omlaag takelen. En de uitvaartsector klaagt dat een doodskist met een overledene alleen rechtop in de lift kan. Te gast: John van Vliet van het Liftinstituut en Marcel Sturkenboom van seniorenorganisatie KBO-PCOB. * De coronapandemie is door het hoge ziekteverzuim en de coronamaatregelen voor de wijkverpleging een slijtageslag aan het worden. En het steekt dat de wijkverpleging als laatste van het zorgpersoneel gevaccineerd wordt. Te gast: Hoogleraar ouderenzorg Bianca Buurman.



Meldpunt!
Meldpunt: Instagramfoto's misbruikt door criminelen

Instagram en Facebook zijn slecht bereikbaar voor het afhandelen van gebruikersklachten. Om onduidelijke en discutabele redenen blokkeren deze socialmediareuzen accounts. Ook wie klaagt dat zijn geplaatste foto's worden misbruikt, vindt maar moeilijk gehoor. Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat en specialist op het gebied van internetrecht, legt uit waar je recht op hebt. * Ondanks de strenge coronamaatregelen gaan sommige Nederlanders nog steeds met het vliegtuig op vakantie. Elles de Bruin doet verslag vanaf Schiphol en spreekt daar met verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Over de mogelijke gevolgen spreekt MAX Ombudsman Jeanine Janssen.



Meldpunt!
Meldpunt: Dwang nodig voor bouw seniorenwoningen

Verpleeghuis Oranjehoeck in Bergschenhoek ligt midden in het gebied waar een uitbraak is van de zeer besmettelijke, Britse coronavariant. Hoe gaat het verpleeghuis hiermee om en wat doet dit met het personeel? Teamleider Nico Huijts vertelt over de nieuwe dreiging en over de vaccinaties van bewoners en personeel. Te gast is Conny Helder van ActiZ, de koepelorganisatie van verpleeghuizen. En dokter Ted van Essen beantwoordt vragen over de vaccins die zijn goedgekeurd. * Twee reportages over het aanhoudende gebrek aan seniorenwoningen. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer en Cees van Boven van Woonzorg Nederland reageren op de reportages.



Meldpunt!
Meldpunt: Ouderen vaker slachtoffer in het verkeer

Het afgelopen jaar steeg het aantal dodelijke fietsongelukken onder 70-plussers met 68 procent. De belangrijkste oorzaken zijn hun grotere fysieke kwetsbaarheid en functiestoornissen. Neuropsycholoog Mark Tighelaar legt uit waarom het oudere brein drukke verkeerssituaties minder goed kan verwerken. Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland vertelt hoe ouder worden en aan het verkeer deelnemen toch verantwoord samen kunnen gaan. * Eind deze maand vervalt de loyaliteitsbonus van ING. Mag dat en zou het niet redelijk zijn als klanten een fatsoenlijk alternatief wordt geboden? MAX Ombudsman Rogier de Haan zocht het uit.



Meldpunt!
Meldpunt: Maandenlang wachten op uitgestelde operatie

Tienduizenden patiënten wachten sinds maart op een behandeling of operatie in het ziekenhuis. Door corona is een stuwmeer aan niet uitgevoerde behandelingen ontstaan en zijn de wachttijden fors opgelopen. Hoe gaan ziekenhuizen die achterstand inlopen en welke rol speelt vaccineren hierbij? Meldpunt inventariseert de wachttijden voor standaardingrepen in ziekenhuizen. Dianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie Nederland, zegt hier iets over. * MAX Ombudsman Jeanine Janssen wordt door de zoon van de 92-jarige, dove meneer Vermaat ingeschakeld, omdat een klusbedrijf hem 2400 euro liet afrekenen voor het schoonmaken van zijn dakgoten!



Meldpunt!
Meldpunt: Palliatieve zorg in gevaar door geldgebrek

De palliatieve zorg voor mensen die op punt staan te overlijden komt in gevaar door strikte budgetregels van zorgverzekeraars. Hans Buijing, bestuurder van brancheorganisatie voor thuiszorg ZorgthuisNL, licht dit toe. * Veel elektronica voor in en om het huis is tegenwoordig verbonden met internet. Hoe zit het met de privacy van de gebruiker? Beveiligingsexpert en ethische hacker Sijmen Ruwhof reageert. * Wie met prepensioen is en vijf jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd toch weer aan het werk gaat, kan in theorie een fikse boete van de Belastingdienst krijgen. Rogier de Haan legt uit hoe dit zit.



Meldpunt!
Meldpunt: DigiD ongeschikt voor mantelzorgers

Mantelzorgers en bewindvoerders kunnen niet anders dan de DigiD van hun cliënt gebruiken om zaken te regelen. Maar dit is illegaal en ook nog eens onhandig. Hoe lost de rijksoverheid dit op? Te gast zijn de Nationale ombudsman Reinier van Zuthpen en Erwin Bel van NVVK (branchevereniging voor schuldhulp- en financiële dienstverlening). * Ada van Mourik gaat op het laatste moment niet mee op haar vlucht naar Marokko, vanwege corona. Haar koffer gaat wel die kant op en Ada is al maandenlang bezig die terug te krijgen. MAX Ombudsman Jeanine Janssen bemoeit zich ermee.



Meldpunt!
Meldpunt: Gevolgen overgang onderschat door huisartsen

Fysieke en psychische klachten bij vrouwen van middelbare leeftijd worden vaak veroorzaakt door de overgang, maar lang niet alle huisartsen hebben hier genoeg oog voor. Elles praat met gynaecoloog Henk Oosterhof en Eveline Bakker, oprichtster van Stichting Vuurvrouw, een platform van 12.000 vrouwen in de overgang. * MAX Ombudsman Rogier de Haan duikt in een bankfraudezaak. Ebele van der Meulen rekent op het station van Florence met zijn pinpas tramkaartjes af. De volgende dag blijkt zijn pinpas verdwenen en bankrekening geplunderd. ING wil de schade niet vergoeden omdat onduidelijk is hoe bankpas en pincode in handen van dieven zijn gekomen.



Meldpunt!
Meldpunt: Pleegouders speelbal van jeugdzorg en gemeenten

Pleegouders worden van het kastje naar de muur gestuurd als ze extra kosten maken voor de opvang en verzorging van pleegkinderen. De gemeente stuurt ze naar jeugdzorg en jeugdzorg stuurt ze naar de gemeente. Van 28 oktober t/m 4 november is het de Week van de Pleegzorg. Hiermee wil Pleegzorg Nederland de aandacht vestigen op pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Om het tekort in te lopen moet de financiële ondersteuning van pleegouders beter, stelt Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen. Hoe kan de pleegzorg beter georganiseerd worden? Hierover praten Peter van der Loo, directeur van Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen, en Lisa Westerveld, Tweede Kamerlid voor GroenLink. * Hoe vraagt u bijzonder nabestaandenpensioen aan als uw ex-partner in het buitenland is overleden?



Meldpunt!
Meldpunt: Theatermakers assisteren bij coronazorg op de ic

In het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is het alle hens aan dek tijdens de tweede coronagolf. Hulp komt uit onverwachte hoek. Theatermakers, zangeressen en luchtvaartpersoneel springen bij als zogeheten 'ic-buddies'. Ongeschoold verlenen zij hand-en-spandiensten voor operatie-assistenten en ic-verpleegkundigen, zoals het aantrekken van beschermende kleding bij zorgpersoneel. Meldpunt volgt Marjon Moed die normaal in het theater optreedt. Zij is blij het ziekenhuis te kunnen helpen in deze drukke tijden en daarnaast weer inkomen te hebben. Marieke Koenen, teamhoofd chirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis, vertelt over het ontstaan van dit unieke buddyproject. In de studio een gesprek hierover met Stella Salden van beroepsvereniging NU'91. * 59 minuten parkeren en voor 120 minuten moeten betalen. Dat is een grote ergernis voor advocaat Richard Korver en veel andere parkeerders. De parkeergarage zegt dat de 60e minuut al is in gegaan en rekent af in blokken van een uur. Kan dat niet eerlijker? De advocaat kan de parkeerkosten best betalen, daar gaat het niet om. Maar wat steekt, is dat in zijn ogen een oneerlijk tarief wordt gerekend. En dat hij daarvan vooraf niet op de hoogte is gesteld. Waarom rekenen parkeergarages niet per minuut af zoals de parkeerapps? In de studio reageert Attje Kuiken, Tweede Kamerlid PvdA, die eerder kamervragen stelde over de parkeertarieven. * Afgelopen september laat Meldpunt zien hoe de twee vriendinnen Nena Bakker en Loes Rijpma deze zomer tevergeefs naar Schiphol gaan voor een reis naar Griekenland. Ze ontvangen geen uitslag van hun coronatest en mogen daarom niet mee met het vliegtuig. Weg zonvakantie. De dames vragen een schadevergoeding van HetHuisartslab. We zien hoe dit verhaal verder gaat. In de studio reageren MAX Ombudsman Jeanine Janssen en advocaat Els Doornhein.



Meldpunt!
Meldpunt: Waarom krijg ik mijn medicijn niet mee?

Patiëntenverenigingen zijn het zat dat patiënten specifieke medicijnen, die met een medische noodzaak door een arts zijn voorgeschreven, niet meekrijgen van hun apotheker en niet vergoed krijgen van hun zorgverzekeraar. * Het is alle hens aan dek in de thuiszorg nu we midden in de tweede coronagolf zijn beland. In Rotterdam hebben de thuiszorgorganisaties een speciaal corona-thuiszorgteam opgezet. Meldpunt mag meelopen en krijgt een uniek kijkje achter de schermen. Conny Helder van Actiz, de brancheorganisatie van zorgorganisaties, geeft een update over hoe de ouderenzorg ervoor staat in de tweede golf. * Anton Verschueren raakt in zijn loopbaan in de horeca arbeidsongeschikt en bouwt daarna onterecht geen aanvullend pensioen meer op. In 2017 beloven pensioenfondsen coulant om te gaan met deze werknemers. Hun pensioenen worden premievrij voortgezet, is de belofte.



Meldpunt!
Meldpunt: Collegegeld moeten betalen, maar geen les krijgen

Studenten krijgen nauwelijks college, volgen mondjesmaat lessen online, maar betalen wel het volle pond aan collegegeld. Studenten en hun ouders zijn boos en eisen fatsoenlijk onderwijs voor het geld dat ze betalen. * Als exen met een alleenstaande-AOW te intensief met elkaar omgaan, worden zij gekort. Is dat wel terecht? De SVB geeft uitleg over hun werkwijze.



Meldpunt!
Meldpunt: Run op griepprik zorgt voor wachtlijsten

Door de grote belangstelling voor de griepprik gaan tekorten ontstaan. Dat verwachten bedrijven die de griepprik verzorgen en nu al wachtlijsten hebben voor de vaccinatie tegen de griep. Huisarts Ted van Essen is voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting en geeft uitleg. * Thijs van Mierlo van de landelijke vereniging van bewonersgroepen vertelt dat wijkcentra en buurthuizen dreigen om te vallen. * Klanten van internetbank Knab ontvangen een bericht waarin staat dat ze een app op hun telefoon moeten installeren waarmee ze hun identiteitsgegevens aan de bank kunnen doorgeven. Werken ze niet mee, dan blokkeert de bank de bankrekening. Mag Knab klanten dwingen dit via een app te doen en mag Knab zomaar de rekening blokkeren? MAX Ombudsman Rogier de Haan geeft antwoord op deze vragen.



Meldpunt!
Meldpunt: Exen met AOW boos over strenge inspecties

Gepensioneerde stellen die gescheiden leven, maar niet formeel gescheiden zijn, lopen kans de AOW-inspecteurs van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op hun dak te krijgen. Als exen met een alleenstaande-AOW te intensief met elkaar omgaan, worden zij gekort. Is dat terecht?



Meldpunt!
Meldpunt: Oplichters op datingsites verleiden dates geld te ‘beleggen’

Datingfraude en beleggingsfraude kenden we al, maar over de combinatie hiervan komen steeds meer meldingen binnen. En hoe zit het met de aflossingspauze die u kunt aanvragen bij de bank? Betaalt u daardoor meer rente? Danny (47) is een gescheiden vader. Hij is op zoek naar een nieuw relatie en komt via Tinder in contact met de Koreaanse dame Zhang. Wekenlang chatten ze en Danny wordt verliefd. Zij overtuigt hem ervan dat zij een succesvolle zakenvrouw is en haalt hem over om met cryptovaluta te investeren. Maar dat is geen zuivere koffie. Marloes Kolthof van Fraudehelpdesk waarschuwt voor deze nieuw vorm van datingdraude. Rechtspsycholoog Sophie van der Zee geeft uitleg over het psychologische proces van inpalmen dat uitmondt in list en bedrog. Tonnie Keetels (73) is boos op Rabobank. Hij had vanaf 1976 een elektronicawinkel, is nu met pensioen maar bezit nog wel het pand waarop een zakelijke hypotheek rust. Omdat er vanwege de coronamaatregelen geen nieuwe huurder is en hij geen inkomsten uit het pand haalt, vraagt hij hypotheekverstrekker Rabobank om een rente- en aflossingspauze. Hij hoeft zes maanden niets te af te lossen, maar de rentebetalingen lopen wel door. Tot zijn schrik ziet hij dat Rabobank wel de looptijd met een half jaar verlengt. Hij betaalt nu zes maanden extra rente wat hem ruim 2000 euro kost. Is dit ondernemers helpen in coronatijd?



Meldpunt!
Meldpunt: Protest tegen bezoekverbod verpleeghuizen

Het bezoekverbod voor verpleeghuizen dat maar voortduurt, begint veel bewoners en familieleden op te breken. De vraag is of deze emotioneel zware maatregelen nog wel opwegen tegen het voorkomen van coronabesmettingen. Marlene van der Kooi (54) ziet haar 90-jarige moeder Lidy Konijn met dementie in een Amsterdams verpleeghuis wegkwijnen en komt in gewetensnood. Ze had haar immers beloofd te zorgen voor een waardig leven, tot aan het einde. Die belofte kan ze niet inlossen omdat ze al weken niet bij haar moeder mag. Als ze videobelt ziet ze haar moeders achteruitgang. De stress in haar ogen. Van der Kooi noemt het bezoeksverbod inhumaan. “Mijn moeder is gekidnapt”. Hoe staat het verpleeghuispersoneel hier tegenover? Deze week was in verpleeghuizen een forse toename van doden en besmettingen door het coronavirus. Het gedeeltelijk openstellen van verpleeghuizen voor bezoek zou voor zowel bewoners als personeel een groot besmettingsrisico met zich meebrengen, terwijl er bovendien een tekort aan beschermende middelen is. We bespreken dit dilemma met Ronald Schmidt, bestuurder van zorgorganisatie Cordaan en met Kitty Jong van FNV. En verder: Mantelzorgers halen uit angst voor corona hun dierbare in huis. Het echtpaar Van Nierop, beiden in de zeventig, zorgen weer dag en nacht voor hun van dochter 42 die door niet-aangeboren hersenletsel de verstandelijke vermogens heeft van een kind van anderhalf jaar. Anouschka Laheij heeft een druk gezin met pubers, maar haalde toch haar 78-jarige, kleurrijke moeder Christine in huis. Iedere dag vlogt Anouschka over de gezellige chaos in huize Laheij. Over de impact van de coronamaatregelen op mantelzorgers spreekt aan de desk Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL.



Meldpunt!
Meldpunt: Onzekerheid over testament in coronatijd

Notarissen zien een toename in testamentbesprekingen. In bange coronatijden vragen veel Nederlanders zich af of zij hun nalatenschap en levenstestament goed hebben geregeld. Maar is een testament voor iedereen wel nodig? Jan en Sharita Horyon leiden samen een familiebedrijf in asbestverwijdering met circa 30 medewerkers. Als Sharita (52) ernstig ziek wordt van het coronavirus, bedenkt Jan dat ook hij ziek kan worden en dat zij de nalatenschap rond hun bedrijf onvoldoende hebben geregeld. En wie gaat er zorgen voor hun kinderen en Sharita’s vader die in een mantelzorgwoning op hun terrein woont? En willen ze op de intensive care beademd worden, mocht dat nodig zijn en het IC-personeel die vraag stellen? Hun in allerijl opgetrommelde notaris regelt met spoed, via een videoverbinding, een testamentbespreking. Het document levert hij bij hun huis af en de doodzieke Sharita tekent het op haar bed, terwijl haar man dit om juridische redenen filmt. Daarna gaat Sharita per ambulance naar het ziekenhuis. In tijden dat de coronadood op de loer ligt, is het testament een actueel thema. Maar wie heeft zo’n testament echt nodig en voor wie regelt de wet de nalatenschap al in voldoende mate? Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen en Manon Vanderkaa van seniorenorganisatie KBO-PCOB leggen hier meer over uit. Ardi Wenneker (75) verliest haar man Henk (87), vermoedelijk aan corona. Omdat hij niet is getest maar wel alle coronasymptomen heeft, mag Ardi alleen in beschermende kleding bij haar man om afscheid te nemen. Na diens overlijden moet zij direct twee weken in quarantaine. De organisatie van de uitvaart en het rouwen doet zij alleen. Haar familie mag haar alleen op afstand bijstaan. Welke impact heeft dit op het rouwproces? Hoogleraar Kwetsbare Ouderen Anja Machielsen vertelt hierover in de studio.



Meldpunt!
Meldpunt: Werkende AOW'ers lopen coronacompensatie mis

AOW’ers die een bedrijf aan huis hebben worden niet gecompenseerd voor het misgelopen inkomen als gevolg van de coronamaatregelen. Diverse ondernemers met een klein pensioen voelen zich gediscrimineerd. Want ook zij komen in serieuze betalingsproblemen. Bert Vroom is met pensioen, maar ook houder van een bed & breakfast op Texel. Sinds de coronamaatregelen komt er geen gast meer langs. Alleen al in maart loopt hij 1500 euro aan inkomsten mis. In april en mei zal de schade nog groter zijn. Vroom komt niet in aanmerking voor de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers, omdat hij pensioengerechtigd is. Ook ontvangt hij niet de eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro voor ondernemers in getroffen sectoren, omdat zijn b&b staat geregistreerd op zijn woonadres. Er komen meer meldingen binnen van gepensioneerden die werken, maar coronacompensatie missen omdat zij AOW krijgen. In sommige gevallen is dit een gedeeltelijke AOW, door verblijf in het buitenland, en is er geen aanvullend pensioen. Deze groep komt door uitsluiting van de compensatieregeleing in serieuze geldproblemen. Tweede Kamerlid Corrie van Brenk van 50-plus stelt hierover Kamervragen die zij in Meldpunt toelicht. Manon Vanderkaa van seniorenorganisatie KBO-PCOB geeft commentaar.



Meldpunt!
Meldpunt: Mantelzorgers hard geraakt door corona

De sluiting van de dagopvang voor ouderen met dementie of hersenletsel heeft grote gevolgen voor mantelzorgende partners. Op hoge leeftijd staan zij er nu alleen voor. Want ook familieleden kunnen niet op bezoek komen en de thuiszorg is teruggeschroefd. Meneer Leendersen is 89 jaar en gaat sinds zijn revalidatie van een hersenbloeding drie keer per week naar de dagopvang. Nu die is gesloten komt alle zorg op de schouders van zijn vrouw die ook in de tachtig is. Wijkverpleegkundige Eline van Wijngaarden probeert aandacht te geven aan dit stel maar mag vanwege besmettingsgevaar niet te vaak langskomen. We spreken in de televisie-uitzending van Meldpunt ook met intensivist Mustafa Albayrak. Hij werkt op de intensive care afdeling van het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer en vertelt hoe de situatie daar nu is. Het ziekenvervoer komt in het gedrang want door corona dreigen taxibedrijven om te vallen. Chauffeurs vragen zich af wie zij wel en niet mogen meenemen uit besmettingsoogpunt. Dick Achterberg heeft een SRV-wagen in de regio Apeldoorn. Deze rijdende supermarkt is een uitkomst voor geïsoleerde senioren. We gaan met hem op stap. Huisarts Toosje Valkenburg geeft in de studio uitleg bij de verschillende onderwerpen.



Meldpunt!
Meldpunt: Stress, wijkverpleging en de medicijnvoorraad tijdens corona

De ouderenzorg worstelt met de gevolgen van het coronavirus. Ouderen zijn extra kwetsbaar en personeel zet met beperkte middelen en strenge voorzorgsmaatregelen het beste beentje voor. Hoe gaat het bij de wijkzorg en de apothekers? Eline van Wijngaarden is wijkverpleegkundige in Veenendaal en bezoekt hsr cliënte, de 78-jarige mevrouw Van Essen. Zij is minder mobiel, snel vermoeid en komt maar weinig buiten. Nu helemaal. Ook is nu haar zorg teruggeschroefd van drie keer naar slechts één keer per week hulp. Hoe redt zij zich nu de overheid aanraadt zo min mogelijk met anderen in contact te komen? Gelukkig is er zoiets als de Luisterlijn voor ouderen die geïsoleerd raken naar aanleiding van de maatregelen tegen het coronavirus. Jaarlijks voeren 1500 vrijwilligers in totaal zo’n 300.000 gesprekken met mensen die zich angstig of eenzaam voelen. Tessa Oosterbeek (40) is in het dagelijk leven militair bij de luchtmacht, maar in haar vrije tijd één van die vrijwilligers bij de Luisterlijn. We spreken haar over de telefoontjes van de afgelopen week. En we gaan langs bij apotheker Aris Prins in Apotheek Duindorp in Den Haag. Zijn de zorgen om medicijngebrekken terecht? Of kan hij zijn klanten gerust stellen. Welke maatregelen zijn nodig om de komende weken zo veilig mogelijk te werken? We behandelen deze onderwerpen vrijdag uitgebreid in onze televisieuitzending. In de studio geven Manon Vanderkaa van seniorenorganisatie KBO-PCOB en neuropsychloog Margriet Sitskoorn uitleg. Sitskoorn duidt ons gedrag in crisistijden en geeft tips om om te gaan met coronastress.



Meldpunt!
Meldpunt: Banken negeren meldingen van WhatsApp-fraude

In de eerste maanden van 2020 neemt fraude via WhatsApp fors toe. Ook bij de redactie van Meldpunt komen hierover verhalen binnen. Wat doen banken en politie met al deze meldingen? In heel 2019 is de schade van slachtoffers van WhatsApp een miljoen euro. Begin maart van dit jaar staat de teller al op 350.000 euro. De werkwijze is altijd hetzelfde: oplichters doen zich via de berichten-app voor als een bekende en proberen hun slachtoffers over te halen om geld over te maken. Het overkomt ook Polly Blok. Een oplichter doet zich voor als haar dochter die dringend geld nodig heeft. Mevrouw Blok maakt 3.000 euro over. Als de fraude uitkomt, meldt ze dit bij politie en de bank en wil zij de naam en het rekeningnummer van de dief doorgeven. Tot haar grote verontwaardiging doen politie en bank niets met haar melding. Mevrouw Blok voelt zich in de steek gelaten. Ook Meldpunt presentator Elles de Bruin wordt op deze manier benaderd door een fraudeur. En ook als zij belt met de bank en de politie is er weinig interesse om de melding te noteren, laat staan hiermee onderzoek te doen. Fred Ootes, teamleider cybercrime bij de politie legt uit wat de politie in soortelijke gevallen doet. Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland licht het standpunt van banken toe. Ouderen zijn extra kwetsbaar voor het Coronavirus. Hoe gaat de zorg hiermee om? Zorgorganisatie Sensire uit de Achterhoek heeft haar beleid aangescherpt. Wie in de besmettingshaarden Noord-Italië, China of Zuid-Korea is geweest, mag niet bij cliënten komen, zowel thuis als in de zorginstellingen van Sensire. Dit geldt voor zowel bezoekers, leveranciers als (zorg)medewerkers. Hoe benaderen de andere ouderzorginstellingen de epidemie? Is een bezoekje aan uw bejaarde ouders nog wel verstandig? Conny Helder van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties geeft uitleg.



Meldpunt!
Meldpunt: SCP bezorgd om leefbaarheid krimpregio's

In gemeenten waar de bevolking terugloopt en de vergrijzing toeneemt staan voorzieningen, zoals ouderenzorg, onder druk. Hier zijn steeds minder huisartsen, is thuiszorgpersoneel moeilijk te vinden en moeten ziekenhuisafdelingen sluiten. Naar deze krimpgebieden moet extra overheidsaandacht en -geld. Dat zegt Kim Putters, de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. * We bespreken ook het probleem van de airco van Lucie van Cranenburgh. Zij laat in haar woon- en slaapkamer airconditioning installeren door het bedrijf Aircovoordeel uit Zwolle, maar na twee jaar werkt het systeem nog steeds niet naar behoren. MAX Ombudsman Jeanine Janssen laat er een onafhankelijk expert naar kijken en haalt verhaal bij het aircobedrijf.



Meldpunt!
Meldpunt: Ziekenhuisrekeningen moeten begrijpelijker worden

Patiënten hebben last van onbegrijpelijke nota’s van ziekenhuizen en medische hulpverleners. Rekeningen komen niet overeen met de geleverde zorg of de kosten zijn buitensporig hoog. De rekeningen moeten transparanter en eenvoudiger worden, vinden de patiëntenverenigingen. Jo van Santvoort telefoneert niet langer dan 1 minuut met zijn medisch specialist. Een paar weken later ontvangt hij de rekening: 245 euro. Ook al wordt het gedeeltelijk vergoed door zijn zorgverzekeraar; op deze kosten had hij niet gerekend. Ook Liesbeth van Malsen is in verwarring. Zij ontvangt na 6 uur fysio- en ergotherapie een rekening van 3322 euro. Voor datzelfde bedrag kan een patiënt deze zorg 67 uur lang krijgen. Kloppen de declaraties van zorgverleners wel? Veel zorgconsumenten kunnen hun zorgrekeningen niet controleren omdat die onbegrijpelijk zijn. De afspraken tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen zijn ingewikkeld. Daardoor krijgen patiënten soms ondoorgrondelijke nota's op hun bordje. Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland vindt dat het transparanter en vooral eenvoudiger moet. Samen met zorgeconoom Wim Groot bespreekt zij in de televisie-uitzending van Meldpunt van 21 februari hoe dit zou kunnen. In deze uitzending is ook aandacht voor werknemers die arbeidsongeschikt zijn en daardoor onterecht hun voorwaardelijk pensioen mislopen. Deze vorm van extra pensioen is voor mensen die wel betaalden voor de VUT, maar hiervan na afschaffing, geen gebruik konden maken. MAX Ombudsman Rogier de Haan komt op voor Gerard Gerritsen die hierdoor jaarlijks 2200 euro misloopt die hij en zijn vrouw heel hard nodig hebben.



Meldpunt!
Meldpunt: Ouderenoplichting: duizenden euro’s kwijt, politie doet niks

Jaarlijks worden circa 200.000 ouderen slachtoffer van mishandeling. Een groot deel daarvan wordt financieel mishandeld. Maar wie hiervan aangifte doet krijgt vaak nul op rekest bij het politiebureau. Daar moet verandering in komen, stellen advocaten en de VVD. En een prachtige bank van het bedrijf VidaXL blijkt een ondeugdelijk product. De constructie is zo slecht, dat een gast van de eigenaresse Alie Weenink er doorheen zakt. Hoewel mevrouw Weenink garantie op de bank heeft wil het VidaXL het product niet terugnemen. MAX Ombudsman Jeanine Janssen springt in de bres en gaat langs bij het bedrijf.



Meldpunt!
Meldpunt: Gemeenten hinderen bouw seniorenwoningen

Diverse gemeenten frustreren de bouw van seniorenwoningen. Zij stellen geen betaalbare grond beschikbaar maar verkopen die aan de hoogste bieder. Ouderen die met elkaar seniorenwoningen willen bouwen, lopen vast in procedures rondom bestemmingsplannen, bouwvergunningen en financiering. Hierdoor neemt het tekort aan seniorenwoningen nog verder toe. In Zwolle staat sinds 2017 een zogeheten ‘Knarrenhof’. Een woonconcept waarbij senioren zelfstandig wonen, maar ook naar elkaar omkijken. Bij Stichting Knarrenhof hebben zich inmiddels 16.500 ouderen uit 301 gemeenten gemeld die ook collectief levensloopbestendige woningen willen bouwen. Maar na 8 jaar is het alleen in de gemeente Zwolle gelukt om een Knarrenhof te realiseren. Zeker 60 projecten komen niet of nauwelijks van de grond. En dat terwijl de overheid juist wil dat ouderen het heft in eigen hand nemen wat betreft passende woonruimte. Annemiek Hogendorp (58) woont alleen op een bovenwoning en wil verhuizen naar een levensloopbestendig huis. Het liefst een gelijkvloerse woning waar ze in contact komt met andere bewoners, want: ‘samen sta je sterk’. Als ze met haar plannen naar de gemeente gaat, hoort ze: “Dan gaat u toch naar één van de omliggende gemeenten”. Johan (78) en Anneke Rebergen (72) willen ook graag kleiner wonen. Zij zien een Knarrenhof ook als uitkomst om prettig oud te worden. Maar de realisatie stuit op allerlei problemen in de gemeente Leiden. In de televisie-uitzending van Meldpunt over dit onderwerp vragen we waarom gemeentes zich zo opstellen aan Marleen Damen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ook spreken we Peter Prak, die initiatiefnemer is van Stichting Knarrenhof. In de televisie-uitzending van 24 januari liet Meldpunt zien dat duizenden mensen met een ABP pensioen recht hebben op een aanvulling. Omdat ze voor 1995 gelijktijdig met hun toen eveneens werkende partner pensioen hebben opgebouwd. Na deze uitzending ontvingen de redactie van Meldpunt en de MAX Ombudsman een stortvloed aan reacties en vragen. Heb je ook recht op een aanvulling als je van pensioenfonds bent gewisseld? En wat als je gescheiden bent? Of wat als de echtgenoot, die een ABP-pensioen had, inmiddels is overleden? MAX Ombudsman Rogier de Haan geeft antwoord.



Meldpunt!
Meldpunt: Van het gas af, of toch nog even niet?

Wie een CV-ketel op gas heeft die aan vervanging toe is, staat voor de vraag: kies ik nog een keertje voor gas of schakel ik nu over op een alternatief? Zoals een warmtepomp of infrarood. Een schoner milieu willen we allemaal, maar moet u daarvoor tienduizenden euro’s investeren?



Meldpunt!
Meldpunt: De harde handel in hoortoestellen

Audiciens prijzen klanten dure hoorstellen aan die niet worden vergoed door zorgverzekeraars. Die tendens signaleert Stichting Hoormij, die mensen met gehooraandoeningen ondersteunt. Voor de meeste slechthorenden zijn deze duurdere gehoorapparaten onnodig. Audiciens zouden dit doen omdat ze meer aan deze toestellen verdienen. Frans Klösters wordt zo’n peperduur toestel verkocht en daarnaast een prijzig servicepakket. Volgens Klösters vertelt de audicien hem niet dat zijn toestel helemaal niet vergoed wordt. Uiteindelijk blijkt een eenvoudig, verzekerd toestel voldoende en een stuk goedkoper. Martina van Maanen kiest bewust voor een duurder model omdat zij met de duurdere variant beter hoort. Maar de verzekeraar wil dit duurdere toestel niet voor 75 procent vergoeden. Is dat terecht? Ook analyseren we het Tweede Kamerdebat over de wachtlijsten bij verpleeghuizen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) moest woensdag uitleggen waarom er plaatsgebrek is in verpleeghuizen en hoe hij zorgondernemers gaat aanzetten tot bijbouwen. Huisarts Toosje Valkenburg heeft meegekeken en vertelt of zij er vertrouwen in heeft dat de minister hard aan de slag gaat om de problemen op te lossen.



Meldpunt!
Meldpunt: Miljoenen aan pensioenen wachten op rechtmatige eigenaar

Honderden miljoenen aan niet uitgekeerde pensioenen liggen op de plank bij pensioenfondsen, te wachten op de rechtmatige eigenaren. Vaak zijn het kleine pensioentjes van voor midden jaren 80. Maar die kleine pensioentjes kunnen veelal worden afgekocht voor duizenden euro’s. Pensioen terug Meldpunt toont een 81-jarige dame die tot haar grote verbazing ineens bericht krijgt van pensioenfonds Detailhandel. Het blijkt dat ze een klein pensioen heeft opgebouwd bij een juwelier. Als ze dit pensioen laat afkopen, levert dit haar 2.400 euro op. En een Servische mevrouw die zeventien jaar werkte in een Rotterdams ziekenhuis bleek jarenlang onvindbaar in de registers van pensioenfonds ABP. Nu is ze alsnog gevonden en ontvangt ze voor de rest van haar leven 375 euro per maand, en een nabetaling van achterstallig pensioen van 15.000 euro. ABP blijkt honderden miljoenen euro’s opzij te zetten voor tienduizenden niet-opgehaalde pensioenen. Deels gaat het om mensen die in het buitenland wonen en daardoor moeilijker vindbaar zijn. Maar ook mensen die altijd in Nederland hebben gewoond, blijven soms buiten beeld van het pensioenfonds. Ook als mensen wél in beeld zijn bij het pensioenfonds, melden ze zich niet altijd.



Meldpunt!
Meldpunt: De strijd tegen artrose

Voor artrose bestaat geen behandeling die de aandoening geneest. Maar niemand wil leven met pijnlijke gewrichten. Patiënten slikken pijnstillers, of zoeken hun heil in het alternatieve circuit. Maar zijn deze middelen betrouwbaar? En moet de zorgverzekering dit vergoeden?



Meldpunt!
Meldpunt: Hoge en ondoorzichtige uitvaartkosten

Elles de Bruin behandelt kleine en grote consumentenzaken.



Meldpunt!
Meldpunt: Zorgen om pensioenkortingen

Elles de Bruin behandelt kleine en grote consumentenzaken. De presentatrice en haar redactie duiken onder andere in onderwerpen als oplichting bij (internet)aankopen, gesteggel bij digitalisering en schimmigheden binnen pensioenfondsen. Al jaren houdt Meldpunt vinger aan de pols bij de (ouderen)zorg.



Meldpunt!
Meldpunt: Wel of geen griepprik halen?

Wat begint als een onschuldig griepje kost Tobias Schmitz (55) bijna het leven. Hij raakt in coma, maar redt het ternauwernood. Moeten we niet allemaal aan de griepprik? Of is dat overdreven? Herfst 2017. Tobias Schmitz, een fitte vijftiger, loopt griep op. Eerst lijkt het onschuldig, maar de dagen erna gaat hij hard achteruit. De koorts loopt op tot 42 graden. Als zijn longen slechter gaan werken, spoedt een ambulance hem naar het ziekenhuis. Hij belandt op de intensive care en zakt weg in een coma. Tobias hangt aan allerlei ondersteunende apparaten. Alleen zijn hart werkt nog zelfstandig. Pas na twee maanden wordt hij wakker en gaat zijn toestand geleidelijk verder vooruit. Tobias is door het oog van de naald gekropen. Vorig jaar overleefden circa 3000 Nederlanders de griep niet. Dat roept de vraag op of  niet alle Nederlanders de griepprik moeten krijgen. Maar zijn die griepprikken wel veilig? Wie geen griepvirus bij zich draagt kan anderen ook niet aansteken. Zou er daarom een verplichte griepprik moeten komen voor het zorgpersoneel? Griepexpert en huisarts Ted van Essen geeft antwoord op deze vragen in de aflevering van Meldpunt van 11 oktober. In deze uitzending besteedt Meldpunt ook aandacht aan verboden prijsafspraken van televisie-fabrikanten. Consumenten betaalden tussen 1996 en 2006 ongeveer 10 procent te veel omdat de fabrikanten met verboden afspraken de verkoopprijzen hoog hielden. De Consumentenbond bereidt samen met ConsumentenClaim een rechtszaak voor om consumenten te compenseren voor het teveel betaalde geld. Elsbeth Roos van ConsumentenClaim legt uit hoe dat werkt. Verzekerden van Yarden zijn bang dat hun uitvaartpolis in waarde achteruit holt. Moeten zij zich bijverzekeren voor hun uitvaart? MAX Ombudsman Jeanine Janssen helpt de verzekerden. U kunt de uitzending bekijken op vrijdag 9 oktober om 19:00 uur op NPO2.



Meldpunt!
Meldpunt: Moet tandzorg terug in basispakket?

Tandartsen zijn erg bezorgd over slechte gebitten bij gezinnen met lage inkomens. Zowel ouders als kinderen uit deze gezinnen gaan niet of nauwelijks op controle, met als gevolg: slechte mondhygiëne. De 45-jarige Lucinda Marciano heeft last van een slecht gebit. De problemen beginnen in 2015 als zij en haar man, door werkloosheid, financiële zorgen krijgen. In de jaren van schuldsanering die volgen, brokkelen haar tanden af. Ze heeft zenuwpijn, moeite met eten en durft niet meer te solliciteren. Uiteindelijk zit er niets anders op dan elf tanden te laten trekken. Maar wie gaat dat betalen? Schuldhulpverleenster Sandy van den Berge en prof. dr. Fred Rozema, hoogleraar orale geneeskunde, zijn te gast. Fred Rozema pleit voor een financiële regeling waarmee mensen met lagere inkomens toch jaarlijks naar de tandarts kunnen gaan. * Ergernis over foutparkeerders op persoonlijke invalideparkeerplaatsen. Fons en Thea Verhoeven hebben voor de deur een parkeerplek op kenteken, omdat meneer Verhoeven vanwege een slechte gezondheid niet ver kan lopen. Daarom betalen zij de gemeente 550 euro voor de parkeerplaats. Maar op hun plek parkeert regelmatig een andere auto. Daardoor moet het stel om te parkeren ver lopen én parkeergeld betalen. Parkeerbeheer geeft wel bekeuringen aan deze foutparkeerders, maar sleept hun auto niet weg. MAX Ombudsman Rogier de Haan gaat in gesprek met de gemeente om dit probleem op te lossen.



Meldpunt!
Meldpunt: Zorg-au pairs. Uitkomst of uitbuiting?

Zijn inwonende buitenlandse zorg-au pairs een goed alternatief voor de reguliere ouderenzorg, die kampt met geld- en personeelsgebrek? En waarom ging pensioenfonds ABP overstag in de zaak over het terugbetalen van te veel uitgekeerd pensioen? In Duitsland en Italië komt het al vaak voor, in Nederland is het in opkomst: een werknemer uit Polen, Bulgarije of Portugal die inwoont bij een Nederlandse oudere, het huishouden doet en lichte zorgwerkzaamheden verricht. Deze buitenlandse verzorgers werken twee maanden op en af: twee maanden werken Nederland, twee maanden onbetaald naar huis. De Poolse Iwona verzorgt op deze manier de 83-jarige John Oosterveen. Hij is blij met haar hulp en aandacht, zij kan goed leven van het inkomen dat ze in Nederland verdient. Maar voldoet dit Poolse bedrijf wel aan de Nederlandse arbeidsregels? In de studio reageren Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV en Hans Buijing, bestuurder van branchevereniging Zorgthuisnl. Verder is te gast ABP-directeur Nicole Beuken. Zij reageert op het besluit van het pensioenfonds om niet langer pensioen terug te vorderen bij 555 deelnemers die jarenlang te veel hadden ontvangen. En geldt dit gewijzigde terugvorderbeleid ook voor andere gedupeerden die, zonder dat ze het konden weten, jarenlang te veel pensioen ontvingen? En antwoord op de vraag of ABP gaat korten op de pensioenen en de premies gaat verhogen nu, vanwege de dalende beurskoersen en de lage rente, de pensioenfondsen er slecht voor staan.